schrijfsels&ontwerpjes

dinsdag 28 februari 2012

Verhaaltje over spectaculaire schuldafbouw doorprikt

Gert Thielemans
U kon het horen op elke dorpsraad, lezen in het infozine en in het CD&V-blaadje: “Hoogstraten doet deze legislatuur voor 8,9 miljoen euro aan schuldafbouw.” Volgens schepen Marc Haseldonckx (CD&V) kwam deze schuldafbouw er door een “strikt budgettair beleid.” Gert Thielemans rekende voor anders de cijfers na en kwam tot een heel andere conclusie.

Ere wie ere toekomt, maar ook niet meer.

Ik wil toch duidelijk stellen dat schepen Haseldonckx tijdens deze legislatuur enkele zeer correcte beslissingen heeft genomen. Zo weigerde hij samen met onder meer onze fractie om in te tekenen op de inmiddels beruchte kapitaalsverhoging voor Dexia en is hij er mede voor verantwoordelijk dat er elk jaar niet meer geleend dan afbetaald werd en dit in economisch moeilijke tijden.” begint Gert. “Het is dus ook niet mijn bedoeling zijn hele beleid hier aan te vallen.”
Ik begrijp echter niet dat hij het nodig acht zo opschepperig te doen over de schuldafbouw. Een betoog dat dan nog aaneenhangt met halve en onvolledige cijfers.” 
Om een eerlijk totaalbeeld te krijgen is het belangrijk deze cijfers even te overlopen.

1) Belastingverhoging

Herinner u nog 2006. Voor de verkiezing beloofden zowel Yves Leterme als Bart Somers dat in geen enkele gemeente waar hun respectievelijke CD&V en OpenVLD aan de macht zouden komen de belastingen omhoog zouden gaan. Dit bestuur legde dat naast zich neer en verhoogde ze in 2007 toch. “Om te weten hoe het budgettair beleid eruit ziet is het belangrijk te onderzoeken welke extra inkomsten deze belastingverhoging heeft opgebracht.” stelt Gert. 
“Anders dan hoe het vaak gebeurt, ben ik uitgegaan van pessimistische cijfers. Desalniettemin kom ik volgens mijn berekeningen aan maar liefst 4,95 miljoen euro extra inkomsten door de belastingverhoging. Een hele brok extra budget voor dit bestuur.

2) Hulp van buitenaf

In 2008 besliste de Vlaamse overheid om een deel van de uitstaande schulden van de steden en gemeenten over te nemen. Voor Hoogstraten kwam dit neer op 1,9 miljoen euro. Voorwaarden hiervoor waren onder andere dat de gemeenten de belastingen niet meer zouden verhogen. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het bestuur hier gekozen heeft voor de vlucht vooruit door in 2007 nog snel de belastingen te verhogen.” zegt Gert.

Strikt budgettair beleid?

Wanneer we al deze cijfers naast elkaar leggen, komen we tot de conclusie dat de afgebouwde schuld van 8,9 miljoen euro uiteenvalt in 3 delen. Ten eerste is er de overname door de Vlaamse overheid van 1,9 miljoen euro, ten tweede de extra inkomsten die er zijn door de nieuwe belastingen, zijnde 4,95 miljoen euro. Wat er dan nog overblijft is het gedeelte dat door besparingen op het beleid is afgebouwd. Dit komt dan neer op slechts 2,05 miljoen  euro.” zegt Gert.

Schuldafbouw Hoogstraten 2006-2012

Lof en wierook

In de vorige legislatuur zorgde toenmalig schepen Staf Peerlinckx (HOOP) voor een schuldafbouw van 5 miljoen euro. Een bedrag dat nu aangehaald wordt om de 8,9 miljoen van dit bestuur extra in de verf te zetten. “Belangrijk is wel dat die 5 miljoen euro er zijn gekomen met veel minder inkomsten. Het is duidelijk dat dit college met zijn 2,05 miljoen een pak minder goed doet."
"Nogmaals, wij van anders zijn blij dat er schuld wordt afgebouwd, maar de euforische manier waarop deze legislatuur omgaat met deze cijfers is oneerlijk. Wanneer dit college dezelfde inspanningen gedaan had als de vorige legislatuur, was een belastingverhoging niet eens nodig geweest of had het geld in zaken voor de bevolking geïnvesteerd kunnen worden, zij betalen er immers voor."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten