schrijfsels&ontwerpjes

maandag 14 februari 2011

Feiten en cijfers

Naar aanleiding van een facebook-discussie heb ik enkele zaken opgezocht en uitgerekend. De cijfers komen uit een artikel uit "Vacature".



 De gezamelijke loonkost van de senatoren is 9 miljoen euro per jaar. De werkinskosten van de senaat 80,2 miljoen euro. Dus een totaal van 89,2 miljoen euro. Dit betekent afgerond 8,11 euro per Belg. Ofwel een koopkrachtverhoging van 67eurocent per maand. Verwaarloosbaar, nog geen pintje.
Is dit een argument om de senaat te behouden? Ab-so-luut niet.
Ik wil enkel maar aantonen dat met het schrappen van een groot deel van de politieke mandaten (71 stuks) + de werkingskosten van heel het orgaan nog niet zoveel winst per Belg oplevert dat we er beter van gaan leven.
Het is ook belangrijk om aan te geven dat hier heel de senaat wordt afgeschaft, als het enkel over "postjes" gaat, zoals veel wordt voorgesteld, dan zouden alleen de loonkosten dalen, wat neer zou komen op (u kan met de cijfers zelf de berekening maken) 7eurocent in de maand.
Misschien dat het in oude Belgische franken meer klinkt? 3 frank in de maand, hmm, niet dus.

De ontvetting van de staat is volgens mij enorm belangrijk. Een grote staatshervorming zou daarvoor ook een uiterst geschikt moment zijn. Het is echter fout van de populistische opzwepers om de bevolking voor te liegen dat "de postjespakkers met al uw geld gaan lopen". Het afschaffen van heel die zooi haalt uiteindelijk niet veel uit. Nogmaals, dat is geen argument om het te behouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten