schrijfsels&ontwerpjes

zondag 27 maart 2011

Moet er nog geld zijn?


"Als je weet dat de productiekosten verwaarloosbaar zijn, is een winstmarge van 90 procent op die half miljard euro omzet mogelijk" (Chris Buysse, financieel directeur van Thrombogenics, aan De Morgen van 2/9/10). In de eerste helft van 2010 maakten 18 bedrijven uit de beursindex Bel20 samen 10,3 miljard euro nettowinst, tegenover 4,6 een jaar eerder.


Iemand die daar problemen mee heeft? Nee? Bon, hier gaan we:

België moet 25 miljard euro besparen, “we moeten het allemaal met wat minder doen, iedereen zal de crisis voelen” zijn vaak gehoorde uitspraken. Dit betekent dat een gemiddeld gezin het met 10.000 euro minder zal moeten stellen. (hoewel er nu al 1 op de 6 kinderen in armoede leeft).

Het is dus crisis, en we moeten dat allemaal voelen, zo worden we weer netjes op onze plaats gezet. We hebben de crisis niet veroorzaakt, hebben al voor oplossingen gezorgd o.a. door staatssteun te geven aan de banken en door gedwee alle herstructureringen te aanvaarden die onder de vlag van “de crisis” moesten gebeuren. Bedrijven zouden anders het hoofd niet boven water kunnen houden.
En nu zou er door de rechts-liberale meerderheid van de partijen in ons land ook nog eens 25 miljard bespaard moeten worden op kap van de werkmengs. (Pas op, ze zeggen natuurlijk dat er geen extra lasten komen, maar hoe noemen jullie het als je minder terugkrijgt voor je geld? Als ik nu een zak popcorn en een cola krijg voor 5 euro, en morgen enkel nog maar een cola,... is dat dan geen extra last als ik toch popcorn wil? Nou ja, da's luxe, maar wat als we cola en popcorn vervangen door pensioen, studiebeurs, werkloosheidsuitkering, onderwijs, wegenwerken...???)

“De overheid gaat besparen” is een mooie uitdrukking, het wekt de indruk dat ze in hun eigen vel gaan snijden, minder loon voor verkozenen en ambtenaren, minder ministers en volksvertegenwoordigers, minder commissies,... En eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit voor een deel wel zo zal zijn. Ik heb echter in een vorig schrijfsel al aangehaald dat het afschaffen van de gehele senaat (de he-le se-naat!) ons 90 miljoen euro per jaar oplevert (maximaal, want voor het personeel dat er nu werkt moet er wel een oplossing gevonden worden, als zij een werkloosheidsuitkering moeten krijgen, mag je weer wat van dat bedrag aftrekken, hetzelfde wanneer ze als ambtenaar blijven werken,...). Ik denk dat het veilig is om te stellen dat, wanneer dit het bedrag is dat we kunnen besparen door een heel orgaan af te stoten, we met verdere besparingen bij onze vertegenwoordigers, en hun personeel, nog bijlange niet aan die 25 miljard gaan geraken.
“De overheid gaat besparen” betekent dus vooral: “gaat minder van zijn geld uitgeven aan dingen waar de bevolking beter van wordt.”

En waarom? Oh ja, het was crisis zeker. Nu ja, als we de cijfers bekijken,... In de eerste helft van 2010 maakten 18 bedrijven uit de BEL20, 10,3 miljard euro nettowinst, tegenover 4,6 miljard euro in 2009. Wat er met die winst gebeurt is moeilijker te achterhalen voor alle bedrijven. Uit studies blijkt echter dat rijke aandeelhouders die een dividend ontvangen, dit niet gebruiken om te consumeren (economie stimuleren, btw op afdragen,...) of om banen te creëren (waardoor er belastingen op de lonen betaald worden) aangezien we nu al met overproductie te kampen hebben aangezien de productiviteit per werknemer sneller stijgt dan de koopkracht van de laagste inkomens. Voor de geïnteresseerden: Mensen moeten inleveren terwijl miljarden winsten worden uitgedeeld

Onder andere Paul Krugman (Nobelprijs economie in 2008). Heeft al onderstreept dat de rijksten met nog meer geld niets doen dat de economie ten goede komt (in tegenstelling tot wat de liberale doctrine dicteert).

Meer en meer bedrijven kopen met hun nettowinst aandelen terug, i.p.v. Dividend uit te keren, hierdoor stijgt de koers van de aandelen. Let op, hier worden geen arbeidsplaatsen mee gecreëerd, het enige wat er gebeurt is dat de aandeelhouders een mooie cadeau krijgen aangezien hun aandelen stijgen (vaak hebben CEO's en management zelf grote aandelenpakketten.)

Maar goed, nu het belangrijkste.
Wat levert al die winst waar wij Belgen onze nikkel voor afgedraaid hebben ons nu eigenlijk op?

Hou vooral goed in gedachten dat onze belastingsschijven gaan van 25 tot 50 procent, de meeste Belgen zitten op een schijf van 35 procent.

Marco van Hees rekende uit dat, op basis van de bedrijfsresultaten die verplicht neergelegd werden bij de nationale bank, de reële aanslagvoet van de 50 rijkste bedrijven tegen de 0% ligt.
Hij berekende ook hoeveel de overheid misloopt, rekening houdend met een vennootschapsbelasting van 33,99% (minder dan de gemiddelde werkmens!!). De resultaten schommelen tussen de 9,9 en de 14,3 miljard euro. (Dit wil zeggen dat wanneer de 50 rijkste bedrijven uit België geen trucjes zouden uithalen, en netjes hun belastingen betalen, zoals de hardwerkende burger dat doet, we ongeveer de helft van de 25 miljard besparingen al hebben! Alleen maar de 50 rijkste bedrijven!

Ik wil er ook even bij vermelden dat de notionele intrestaftrek (voor de mensen die hem niet kennen: de intresten op geld dat je niet geleend hebt, en dus niet moet betalen, maar wel mag aftrekken van de belasting – als je een rijk bedrijf met een goeie boekhouder bent, ten minste) ook zo'n 5,6 miljard euro per jaar kost.


Maar ja, dat is allemaal ten goede van het land. De bedrijven moeten voordelen krijgen, de rijken moeten rijker worden, daar wordt iedereen beter van. Druppeleconomie, welvaart druppelt van de berg af naar de armen. Nou, blijkbaar hebben de rijken een manier gevonden om de top van de berg welvaartsdicht af te kitten.

En de gewone werkmens, hij lost zijn broeksriem, steekt zijn broek af, buigt voorover en wacht gewillig tot hij misschien bedruppeld wordt.

bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/03/24/er-soms-geld-nodig-bekijk-hier-de-nettowinsten-van-2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten