schrijfsels&ontwerpjes

maandag 25 april 2011

Belgische Unie

je vindt de hele tekst hier, zeker lezen, het is meer dan interessant!
DE BELGISCHE UNIE VOLGENS JOHAN VANDE LANOTTEE

Naar aanleiding van het voorstel van JVDL om een Belgische unie in te richten met vier deelstaten volgde er uiteraard een discussie op facebook. Op 1 reactie moest ik toch reageren.

--- De kaarten liggen momenteel toch geheel anders op tafel, namelijk de keuze tussen een confederaal België (met fin. verantwoordelijkheden rechtstreeks bij de 2 deelstaten) of het einde van België... wat jullie denken over 4 deelstaten doet er feitelijk niet toe, laat staan dat het een politiek zwaartepunt vormt.---



Mijn reactie:
Wat er nu op tafel ligt is eigenlijk het stilletjes wachten op het einde van België. Dit dankzij de verrottingsstrategie van, de vertegenwoordigers van, 17% van onze landgenoten. Een totale blokkering, met bizarre en ondoordachte eisen langs beide zijden, waardoor een compromis zowieso een gedrocht zal zijn. Wat Johan hier tracht te doen is een "nieuw" model voor te stellen, een werkbaar voorstel, niet op basis van wat de verschillende partijen aan de onderhandelingstafel willen, maar vertrekkende vanuit wat België, Vlaanderen, Wallonië en Brussel nodig hebben.
Gewesten én gemeenschappen hebben is idioot, een log orgaan dat eigenlijk nergens toe dient zoals de senaat is idioot, één beleidsniveau hebben wanneer de problemen in de regio's een verschillende aanpak nodig hebben, is idioot, twee beleidsniveaus hebben wanneer de problemen identiek zijn is idioot.
Dé vraag is of andere partijen bereid zijn om een rationeel en radicaal voorstel zoals dat van JVDL te bekijken. Wil Elio dit wel bespreken aangezien het de facto een splitsing van het land is? En wil N-VA zich de moeite getroosten dit voorstel eens op zijn waarde te analyseren, en het niet meteen verticaal klasseren omdat de naam "België" er nog op plakt?
Misschien is het bij uitstek nu eens tijd om over de partijgrenzen te kijken of er niemand een goed idee heeft. Maar een ander laten scoren werkt natuurlijk alleen in voetbal, en dus kabbelen we maar wat voort.

a la proxima volta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten