schrijfsels&ontwerpjes

maandag 2 juli 2012

Een nieuw woonbeleid


De problemen in Hoogstraten zijn gekend: prijzen zijn te hoog, er zijn te veel appartementen en te weinig gezinswoningen en de open ruimte is schaarser en schaarser aan het worden. Het is onze visie dat een woonbeleid te belangrijk is om over te laten aan enkele grote spelers. Momenteel wordt er geen rekening gehouden met de noden van de Hoogstraatse bevolking, maar met wat er het meeste opbrengt, ook al betekent dat vele leegstaande appartementen en kunstmatig hoge prijzen.

Het is dan ook onze overtuiging dat de gemeente een belangrijke rol moet spelen in het aansnijden van de beschikbare open ruimte en het verkavelen ervan. Niet via het geven van kortingen op bouwgronden zoals dat nu gebeurt, maar met duurzame maatregelen die een overkoepelend woonbeleid mogelijk maken. 

Waar wij vooral het verschil willen maken is in de manier waarop nieuwe woonprojecten gerealiseerd worden. De gemeenschap moet hier een centrale rol spelen door via o.a. het grondfonds dure bouwgrond op te kopen en sociaal ter beschikking te stellen. Onder sociaal verstaan we trouwens wel degelijk meer dan de 20%-regel die nu van toepassing is. Belangrijk is ook dat sociale grond sociaal blijft. Het kan niet de bedoeling zijn dat de gemeenschap een stuk van de kosten op zich neemt, maar dat de meeropbrengst die daardoor later gegenereerd wordt privaat verdwijnt. Door wat sociaal is sociaal te houden zorgen we ook voor een duurzame solidariteit. 

We kiezen eerst voor inbreiding. Wat is er in Hoogstraten nog beschikbaar en hoe zit het met de woonnood. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om elk huis neer te slagen en er appartementen te zetten wanneer er een grote vraag is naar gezinswoningen. Wonen in eigen huis moet ook mogelijk zijn op elke leeftijd. Daarom pleiten we voor woningen die meegroeien met de noden van de bewoners. Moest de nood voor een zorgwoning er zijn, dan willen we dat de beschikbare woningen eerlijk verdeeld worden en niet door bijvoorbeeld obligatierechten verkocht worden aan de meest biedende. 

Kortom, het wordt tijd dat Hoogstraten de toekomst induikt, ook op het vlak van woonbeleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten