schrijfsels&ontwerpjes

maandag 8 oktober 2012

Eerlijke belastingen

Zo, het grote woord is gevallen, belastingen. Hoogstraten staat hierin gekend om zijn middelmatigheid. Zowel het gemeentelijk aandeel uit de personenbelasting (hetgeen je betaalt op je inkomen) en de opcentiemen op het kadastraal inkomen (simpel gezegd, belasting op de waarde van je grond/huis) liggen rond het gemiddelde in Vlaanderen.

Beter dan de middelmaat

De visie van anders is dat de belastingen op een veel rechtvaardiger manier geïnd kunnen worden. We willen hierbij weg van het idee dat "de middelmaat een goede richtlijn" is. We zijn een progressieve en sociale partij, wat wil zeggen dat wij vinden dat de sterkste schouders in onze maatschappij de zwaarste lasten moeten dragen.
Bovendien kan Hoogstraten niet vergeleken worden met pakweg Diest. De samenstelling van onze inwoners is hier heel anders, en daar moet ook ons belastingstelsel op afgestemd worden. Het opzet van onze partij is altijd geweest dat we kijken naar de specifieke noden van Hoogstraten en daar een beleid op afstemmen. Kortom, niet uitgaan van "gemiddelden uit heel Vlaanderen", maar uitgaan van Hoogstraten.

Geven en nemen

Wat dan specifiek opvalt in Hoogstraten is dat er hier veel inwoners hun domicilie hebben, maar werken in Nederland en dus daar personenbelasting betalen, waar uiteraard geen gemeentebelasting op geheven wordt voor Hoogstraten (dat is ook logisch). Nochtans zijn het ook Hoogstratenaars die hun kinderen naar gemeentelijke scholen sturen, over gemeentelijke wegen rijden, beschermd worden door de plaatselijke politie, enz... Wel betalen ook deze Hoogstratenaren opcentiemen op het kadastraal inkomen.

Om een eerlijker verdeling van de belastingen te bekomen willen we onderzoeken of we de belastingen niet kunnen verschuiven. Meer opcentiemen heffen op grond en huizen, maar het percentage uit de personenbelasting laten zakken, zodat we uiteindelijk op gelijke totale belastinginkomsten komen.

We moeten niet flauw zijn, het huidige bestuur heeft een woon- en zorgcentrum gebouwd van ongeveer 25 miljoen euro en de plannen voor een zwembad dat over 30 jaar eveneens 30 miljoen euro zal gekost hebben zijn op de valreep nog goedgekeurd. Wie zegt dat hij dat allemaal gaat betalen én de belastingen gaat verlagen, liegt.

Door de belastingen te verschuiven kunnen we er wel voor zorgen dat de sterkste schouders inderdaad de zwaarste lasten dragen en dat iedereen die profiteert van de investeringen van onze Hoogstraatse gemeenschap, daar ook naar vermogen toe bijdraagt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten